moja-pensja.pl
Negocjujesz podwyżkę?
Sprawdź od czego zależy Twoje wynagorodzenie!
Twoja pensja
kalkulatory płac
stanowiska
miasta i regiony
oferta dla firm

Moje konto

Szukaj stanowiska

wpisz nazwę stanowiska
  • partner
  • partner

Promocja 45% zniżki

Pełny raport o zarobkach na stanowisku kelner za jedyne 6 PLN

Sprawdź ile zarabia

Abonament

Pełne raporty płacowe dla ponad 1200 stanowisk!
40 raportów branżowych!

Kalkulator brutto/netto

podaj kwotę brutto

English version

Average Waiter job salary

Ile zarabia kelner?

Loading
stanowisko z grupy: hotele i restauracje
poziom stanowiska: pracownik szeregowy
wymagane wykształcenie: zawodowe lub średnie
znajomość języka obcego: niewymagana

Zarobki brutto/netto na stanowisku kelner

W Polsce kelner zarabia 1600 PLN brutto. Po odliczeniu składek na ZUS, NFZ i podatku daje to pensję netto w wysokości 1181.38 PLN.

zarobki netto  
  1181.38 PLN
zarobki brutto  
  1600.00 PLN
wynagrodzenie brutto 1600.00
składka ub. emerytalnego 156.16
składka ub. rentowego 24
składka ub. chorobowego 39.2
składka ubezpieczenia zdrowotnego 124.26
zaliczka na podatek dochodowy 75.00
suma potrąceń 418.62
wynagrodzenie netto: 1181.38
Pracujesz jako kelner? Powiedź ile zarabiasz! Podaj pensję brutto

Zobacz nasz najnowszy raport branżowy

Dowiedz się ile zarabia dyrektor, kierownik, specjalista oraz pracownik szeregowy zatrudniony w Twojej branży. Zobacz raport o wynagrodzeniach w branży hotele i restauracje

Ile zarabiają kelnerzy ?

Rynkowe zarobki na stanowisku kelner zawierąją się w przedziale od 1500 PLN do 2400 PLN. Oznacza to, że co drugi kelner w Polsce otrzymuje pensję pomiędzy 1500 PLN a 2400 PLN. 10 procent przedstawicieli tego zawodu otrzymuje wynagrodzenie w wysokości mniejszej niż 1200 PLN. Natomiast najwyższe płace na jakie mogą liczyć kelnerzy to zarobki rzędu 3000 PLN. Powyżej tej kwoty zarabia 10% pracowników zatrudnionych na tym stanowisku. Dowiedź się więcej o wynagrodzeniach z pełnego raportu.
 
1200
1500
1600
2400
3000
rozkład zarobków

Wynagrodzenie na stanowisku kelner stanowi 44% przeciętnego wynagrodzenia w Polsce.
Nie zgadzasz się z danymi zaprezentowanymi w naszym serwisie?
Powiedz nam ile tak naprawdę się zarabia na stanowisku kelner?

Wyraź swoją opinię na temat zarobków na prezentowanym stanowisku

Waszym zdaniem:

Zależy gdzie. Zakopane średnio 6 zł/h + tipy coraz mniejsze
kelner - 2013-03-03

Zarobki kelnerów uzależnione jest od jego umiejętności. Centrum Edukacji GastroHotel gwarantuje wzrost zarobków Sam zobacz na www.kelnerzy.com.pl
kelner - 2011-12-20

pensja i tipy w wysokosci pensjax3
kel - 2011-12-09

pensja+3000zł napiwki
bartek - 2011-08-03

Ogólna charakterystyka stanowiska pracy kelner

Kelner zajmuje się kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych oraz prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie.

Zadania i obowiązki na stanowisku pracy kelner

- przygotowywanie sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej, tj.: przygotowanie (polerowanie) sztućców, szkła, porcelany oraz naczyń do wydawania potraw i napojów, nakrywanie stołów do konsumpcji z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe),
- udzielanie konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw i technologii ich przyrządzania,
- doradzanie konsumentowi odpowiedniego asortymentu potraw i napojów w zależności od wymagań dietetycznych, przyzwyczajeń i specyfiki kuchni (regionalna, staropolska, innych narodów),
- przyjmowanie i rejestrowanie zamówień konsumenckich,
- pobieranie potraw i napojów z kuchni i bufetów oraz ocenianie ich dekoracji i estetyki,
- serwowanie potraw i napojów,
- sporządzanie lub wykańczanie potraw w obecności konsumenta (tranżerowanie mięsa, filetowanie ryb, grillowanie potraw, flambirowanie zakąsek i deserów, sporządzanie zakąsek gorących i zimnych oraz ich doprawianie, sporządzanie i serwowanie koktajli bezalkoholowych i alkoholowych),
- posługiwanie się narzędziami i przyrządami typu: tace, wózki kelnerskie do serwowania potraw, przyrządy do otwierania puszek i butelek, sztućce do serwowania potraw,
- obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w części handlowej zakładu gastronomicznego, np.: elektronicznych kas kelnerskich, kalkulatorów, komputerów, kostkarek do lodu,
- zmiana nakryć i obrusów w obecności konsumenta,
- sprzątanie ze stołów z zachowaniem odpowiedniej kolejności i warunków higienicznych,
- inkasowanie należności, rozliczanie z pobranych potraw i napojów oraz dziennego utargu,
- utrzymywanie porządku na stanowisku pracy oraz przestrzeganie zasad bhp, ppoż. i sanitarno-higienicznych,
- obsługiwanie uczestników przyjęć okolicznościowych z uwzględnieniem obowiązujących zasad nakrywania stołów, rozsadzania gości, pierwszeństwa obsługi,
- opracowywanie karty potraw i napojów na przyjęcia okolicznościowe,
- propagowanie nowych wyrobów kulinarnych i napojów.
źródło danych | reklama | polityka prywatnosci | regulamin | kontakt: info@moja-pensja.pl
Powiedz ile zarabiasz!
Odbierz analizę płac »
1200 stanowisk
40 branż
Kup pełny dostęp!